Divljač

Lovišta Brezovica – Južni Kučaj predstavljaju pravu oazu za ljubitelje lova na krupnu divljač. U ovom delu istočne Srbije, prelepim šumovitim predelima gazduju raznovrsne vrste divljači, među kojima se ističu vrhunski trofeji jelena, srneće divljači, divljih svinja, pa čak i vuka.

Jelen – Cervus elephus

Jelen je najlepši I najveći predstavnik visoke divljači u našim lovištima. Lovišta Brezovica-Južni Kučaj gazduju velikim brojem jelenske divlajči, kod koje se izdvajaju Jeleni visoke trofejne vrednosti. U našem lovištu je odstreljen Jelen, sa ocenom 246,19 CIC poena. Lov mužjaka jelenske divljači se odvija u periodu 01.08. – 15.02.

Srna – Capreolus capreolus

Srneća divljač je najbrojniji predstavnik visoke divljači u lovištima Srbije. Veoma zanimljiv lov “šumskog princa” u našim lovištima je moguć sa visoke čeke ili lov piršom. Lov planinskog srndaća lovcima daje posebnu draž I uživanje u prirodnim lepotama naših lovišta. Lov mužjaka srneće divlači se odvija u period 15.04. – 30.09.

Divlja svinja – Sus scrofa

Predstavnici ovog roda su u velikoj meri prisutni u našim lovištima Brezovica – Južni Kučaj. Izdvajaju se veprovi visoke trofejne vrednosti koji su posebno zanimljivi domaćim I stranim lovcima. Lov divljih svinja je dostupan u vidu pojedinačnog lova sa čeke ili kao pogonski grupni lov. Lovište poseduje preko 100 hranilišta za divlje svinje. Lov mužjaka divlje svinje, odnosno vepra, obavlja se tokom cele godine.

Vuk – Canis lupus

Vuk je zver iz porodice pasa I pored risa, najkrvoločniji I najlukaviji je predator zaštićene vrste divlajči u našim lovištima. Želja svakog lovca je da u listi svojih trofeja uvrsti I trofej vuka. U lovištima Brezovica – Južni Kučaj posedujemo sedam zatvorenih čeka sa hranilištima za lov vuka. Lov vuka se obavlja u periodu od 01.07. – 31.03.

Divokoza – Rupicapra rupicapra

U mirnim, teško pristpačnim I veoma visokim vencima u našim lovištima gazdujemo I sa Divokozom. Samo prisustvo ovakve vrste divljači govori o kvalitetu lovišta , miru netaknute prirode koja prija svakom stravstvenom lovcu, kao I angazovanje u gazdovanju lovištem. Gajena divljač je odlične trofejne vrednosti.

Prisutno za videti u lovištu:

Mrki medved – Ursus arctos
Ris – Lynx lynx
Divlja mačka – Felis silvestris
Vidra – Lutra luta
Šareni tvor – Vormela peregusna

Raritetne vrste ptica:

Šumska šljuka – Scolopax rusticola
Vodomar – Alcedo atthis
Suri orao – Aquila chrysaetos
Sova ušara – Bubo bubo
Šumska sova – Strix aluco