Jedno od najčešćih pitanja među lovcima početnicima je: kako prepoznati i pratiti znakove prisustva jelena? Prvi izlazak u lov može biti zbunjujuć – okruženi ste prirodom, ali možda nemate jasnu predstavu o tome šta tražiti ili kako tumačiti znakove koje jeleni ostavljaju.

Međutim, kada savladate osnovne tehnike i naučite prepoznati te znakove, praćenje jelena postaje mnogo lakše nego što se čini. Ubrzo ćete se kretati kroz šume i planine sa samopouzdanjem, prateći tragove i razumevajući ponašanje jelena kao iskusni lovac. U ovom tekstu, objasnićemo kako jeleni migriraju kroz svoje stanište, koje osnovne vrste znakova ostavljaju i kako te informacije mogu pomoći da nađete idealno mesto za lov.

Obrasci kretanja jelenske divljači

Pre nego što uopšte počnemo sa tumačenjem znakova koje jeleni ostavljaju, važno je razumeti njihove prirodne obrasce kretanja. Jeleni su tzv. krepskularne životinje, što znači da su najaktivniji u zoru i sumrak. U ovo vreme najčešće napuštaju svoja skloništa kako bi se hranili, pre nego što se povuku nazad na sigurna mesta gde provode većinu dana.

Tokom dana, jeleni uglavnom traže mirno mesto gde se mogu odmarati. Ako su pod lovačkim pritiskom ili se osećaju nesigurno, mogu ostati skriveni u jednom području duži vremenski period. Ovakvo ponašanje je posebno uobičajeno u lovnim područjima gde jeleni traže zaklon od lovaca.

U predvečerje, jeleni počinju da se kreću ka hranilištima, koja mogu biti poljoprivredna polja, šumske čistine ili područja bogata niskom vegetacijom. Istraživanja pokazuju da većina jelenske divljači prati ovaj obrazac kretanja. Kako se jeleni kreću kroz svoja staništa, oni ostavljaju brojne tragove, koje možemo koristiti kako bismo odredili gde se kreću i organizovali strategiju lova.

Znakovi prisustva jelena

Tragovi jelena

Tragovi jelena su najprepoznatljiviji znak njihovog prisustva i veoma korisni za praćenje kretanja. Jelenji tragovi su veoma karakteristični zbog svojih simetričnih kopita, sa jasno izraženim oštrim krajevima. Na mekoj podlozi poput blata ili snega, tragovi će često prikazati i „rosa“ – male kandže na zadnjem delu kopita koje ostavljaju trag kada se jelen teže oslanja na tlo.

Šta znače: Na osnovu tragova možete proceniti veličinu, starost, pa čak i pol jelena. Manji tragovi ukazuju na prisustvo mladih jedinki ili ženki, dok dublji, širi tragovi često pripadaju većim mužjacima. Duži razmaci između tragova i dublji otisci sugerišu da je jelen bio u pokretu ili trčao, dok su bliže postavljeni tragovi znak sporog hoda ili lutanja.

Izmet jelena 

Jelenji izmet je još jedan uobičajen znak prisustva jelenske divljači. Tokom zime, kada se jeleni hrane uglavnom drvenastim biljem, izmet poprima oblik malih, čvrstih kuglica. Nasuprot tome, tokom leta, kada je ishrana bogatija zelenim biljem, izmet je veći, mekši i oblika nakupina. Izmet jelena se lako može razlikovati od izmeta drugih životinja, poput zeca, koji je okrugliji i vlaknastiji.

Šta znači: Prisustvo izmeta može vam pružiti uvid u to gde se jeleni hrane i provode vreme. Ukoliko pronađete veće količine izmeta u jednom području, to sugeriše da jeleni često posećuju to mesto radi ishrane ili odmora. Takođe, vrsta izmeta može vam reći nešto o ishrani jelena u tom području – na primer, čvrsti izmet ukazuje na to da jeleni konzumiraju drvenaste delove biljaka, dok mekši izmet ukazuje na ishranu bogatu svežim biljem.

Mesta za ležanje 

Jeleni često leže u oblastima sa visokim zaklonom, gde se osećaju sigurno tokom dana. Mesta gde leže ostavljaju udubljenja u zemlji, koja su obično ovalnog ili oblika bubrega. Ta mesta su naročito uočljiva zimi kada sneg jasno pokazuje otiske ležanja. Broj ležajeva takođe može ukazivati na prisustvo različitih jelena – mužjaci obično leže sami, dok ženke često leže zajedno sa svojim mladuncima.

Šta znači: Ako naiđete na nekoliko manjih udubljenja, verovatno se radi o ženama i mladima koji koriste to područje za odmor tokom dana. Ako, s druge strane, naiđete na jedno veće udubljenje na osamljenom mestu, velika je šansa da se radi o odraslom mužjaku.

Grebovi na drveću 

Mužjaci jelena koriste svoja rogovlja kako bi trljali drveće i skidali baršunastu koru sa njih. Grebovi se obično pojavljuju krajem leta i početkom jeseni, kada mužjaci počinju da se pripremaju za parenje i jačaju mišiće vrata. Pored toga, grebanje po drveću je način na koji mužjaci ostavljaju mirisne tragove, komunicirajući sa drugim jelenima u oblasti.

Šta znači: Grebovi na drveću mogu vam ukazati na pravac kretanja mužjaka jelena. Često se ovi grebovi pojavljuju duž granica staništa ili na prelazima između šuma i otvorenih površina. Ako naiđete na niz grebova u jednoj liniji, velika je verovatnoća da se mužjak kreće tim putem između oblasti za ishranu i odmorišta.

Ogrebane površine 

Mužjaci jelena koriste svoje prednje noge kako bi ogrebali tlo i uklonili lišće i travu sa male površine, obično veličine do tri metra u prečniku. Ove ogrebotine na tlu koriste za ostavljanje mirisa, kako bi obeležili svoju teritoriju ili komunicirali sa ženama u sezoni parenja. Ogrebane površine su često ispod niskih grana drveća, gde mužjaci takođe ostavljaju miris sa svojih žlezda.

Šta znači: Ogrebane površine su uzbudljiv nalaz za lovce jer ukazuju na to da se u blizini nalazi mužjak koji obeležava teritoriju. Iako su ove ogrebotine često stvorene noću, nalaz nove ogrebotine u blizini lovačke čeke može značiti da ste u pravoj zoni za lov.

Obeleženi grmovi i nisko rastinje 

Jeleni se hrane biljkama i često ostavljaju vidljive tragove gde su grizli grane i lišće. Zbog specifične anatomije zuba, jeleni ne mogu odseći granu čisto kao druge životinje (poput zeca), već grizu i kidaju grane, ostavljajući za sobom neravne ivice.

Šta znači: Ako naiđete na grane koje su otkinute na visini do 1,8 metara, verovatno se radi o jelenima koji su se hranili na tom mestu. Ovakvi tragovi vam mogu pomoći da identifikujete glavna hranilišta u oblasti, što može biti od ključne važnosti za uspešan lov.

Praksa čini majstora: Usavršite veštine praćenja

Najbolji način da postanete bolji lovac na jelene je praksa. Istražujte lovišta, šumske puteve i staništa jelena tokom cele godine a to možete ukoliko se priključite našem timu iskusnih lovaca u Lovištu Brezovica ili Lovištu Južni Kučaj. Tako ćete steći veštine prepoznavanja znakova prisustva jelena koje će vam pomoći da budete uspešniji u lovu kada sezona počne.

Kontaktirajte nas i zakažite termin putem kontakt forme na stranici lov-bjk.rs/kontakt/